donderdag 11 december 2008

VERDER of TERUG?

Voor de provincie Utrecht wordt op dit moment een “mobiliteitsplan” opgesteld om de provincie “bereikbaar te houden”. Dit pakket aan maatregelen heeft de naam VERDER gekregen, met bijpassende website http://www.ikgaverder.nl/, waarbij we natuurlijk direct denken: verder waarmee?

Wel, zoals het er nu naar uit ziet, vooral met asfalt leggen. Van de 3,1 miljard (!) euro die beschikbaar is, wordt zo’n 2,9 miljard aan asfalt uitgegeven. De ultieme, toekomstbestendige oplossing tegen de files volgens sommigen. Maar trekt meer asfalt niet gewoon meer verkeer?
De overige 200 miljoen wordt uitgegeven aan fiets, bus en mobiliteitspreventie. De trein krijgt zijn eigen plan, buiten VERDER om (Randstadspoor en hoogfrequent spoor).

De plannen binnen VERDER zijn ingedeeld in vier pakketten:
- Het basispakket van 75 miljoen
- De No Regret-maatregelen van 50 miljoen
- De plusmaatregelen
- De pakketten voor Ring Utrecht, Knooppunt Hoevelaken, A1/A27 Utrecht-Eemnes-Amersfoort en A28 Utrecht-Amersfoort.

De eerste drie onderdelen gaan in januari voor advies naar de gemeenteraden en worden in maart vastgesteld. In deze pakketten vinden we maatregelen als P+R bij intercitystations (Barneveld en Nijkerk), nieuwe fietspaden, stadstransport en telewerken.
Het venijn zit hem in de snelwegplannen: de asfaltplannen rond de stad Utrecht en rond Amersfoort. Komende zomer komen deze plannen voor advies in de gemeenteraden, waarna een voorkeursvariant wordt vastgesteld. In 2011 komen dan de MER en het tracébesluit ter inzage te liggen. In 2012 wordt het tracébesluit genomen. In 2013 volgt bezwaar en beroep, waarna in 2015 de uitvoering start.
De startnotitie over Knooppunt Hoevelaken ligt op dit moment ter inspraak op het gemeentehuis.

Graag horen we hoe u over deze onderwerpen denkt. Als u wilt meedenken met de gemeenteraadsfractie, schrijf dan een e-mail naar Erik van Vliet, op e.vanvliet@raad-amersfoort.nl!


Vragen vanuit de fractie zijn bijvoorbeeld:
Zijn er maatregelen voor fiets en bus te bedenken, die we aan het basispakket toe kunnen voegen?
Zijn de mobiliteitsbeperkende maatregelen voldoende, of kan er nog wel een tandje bij?
Moet er wel asfalt bij, en zo ja, op welke manier?

Interessante koppelingen:

vrijdag 28 november 2008

De Kersenbaan - een verantwoording

De Kersenbaan is een nieuw aan te leggen weg, die een directe verbinding moet vormen tussen de A28 en het centrum van Amersfoort. Tegelijk met de aanleg van deze weg, wordt een berucht knooppunt in de stad aangepakt: het kruispunt “Roethof”, genoemd naar de voormalige bakkerij Roethof, ook bekend van het lekkerste ijs van Amersfoort en omgeving, dat er nog altijd wordt verkocht.
Rondom de aanleg van de Kersenbaan en de Roethof-rotonde is een uitgebreid participatietraject doorlopen, waarin vele bewonersgroepen en belangenorganisaties zich hebben uitgesproken. Belangrijkste punt was hierin, hoe de verkeersstromen in de nieuwe situatie zouden gaan lopen. Welke straten zouden drukker worden, en welke rustiger? Er werden maatregelen verzonnen om sluipverkeer door de stad (parallel aan de snelweg om de file te omzeilen) weg te halen. Ook werd bekeken of de omliggende buurten via de Roethof-rotonde op de Kersenbaan konden worden aangesloten, zodat verkeer uit deze buurten weg zou worden getrokken.
Na een prematuur einde van de participatie en een door de SGLA georganiseerde verlenging, kwamen er drie varianten uit de bus:
1) De Kersenbaan aanleggen zonder op- of afritten naar de Roethof-rotonde.
2) De Kersenbaan aanleggen met één aansluiting op de Roethof-rotonde.
3) De Kersenbaan aanleggen met één aansluiting op de Roethof-rotonde én een circuit van eenrichtingsverkeer maken in de naastgelegen wijk.

Het college had een lichte voorkeur voor variant 1, omdat deze als meest gewenst uit de participatie was gekomen (toen variant 2A genoemd). In het SGLA-traject daarna werd echter een variant met aansluiting op de Roethof-rotonde uitgewerkt, die voor de drukste straten veel gunstiger zou zijn.
Enkele voorbeelden:
De Arnhemseweg-zuid, een drukke woonstraat die parallel loopt aan de Kersenbaan, gaat van 11200 auto’s per dag naar 2800 in variant 1, en naar 100 in variant 3. De mensen die aan deze straat wonen, krijgen achter hun huizen de Kersenbaan met zo’n 16000 auto’s per dag.
De Daltonstraat en de Meijsterweg gaan van 10500 naar 12600 in variant 1, maar naar 7000 in variant 3. Bovendien kan bij eenrichtingsverkeer de weg losliggende fietspaden krijgen.
De altijd drukke en onoverzichtelijke Leusderweg gaat van 14500 naar 13700 in variant 1, maar naar 12900 in variant 3.
Variant 3 is nadeliger dan variant 1 voor een aantal woonstraten: de Bosweg, de Woestijgerweg en de Stephensonstraat bijvoorbeeld krijgen ten opzichte van nu er 500 tot 1000 auto’s bij, terwijl de verkeersdruk bij variant 1 gelijk blijft.
Als we het totaalplaatje bekijken, blijkt dat door aansluiting van de Kersenbaan op de Roethof-rotonde en het instellen van een eenrichtingscircuit de totale verkeersdruk op de aanliggende buurten sterk afneemt. Uiteraard zijn er plekken die drukker worden, en is het daardoor niet mogelijk om iedereen tevreden te houden. Ik vind echter dat, uit het oogpunt van het algemeen belang, variant 3 de beste keuze is: de drukste wegen worden minder druk, fietsers zijn veiliger (dit vindt VVN ook), en de luchtkwaliteit in de buurten zal erdoor vooruit gaan.
Ik hoop, dat ook de mensen uit de Bosweg, de Woestijgerweg en de Stephensonstraat dit zullen begrijpen, net zoals ik begrijp dat zij natúúrlijk zelf liever een nog rustiger straat hadden gehad.

donderdag 16 oktober 2008

Fiets foetsie 2

Er is weer veel te doen over het parkeren van fietsen bij de NS-stations binnen onze gemeente. De mobiliteit groeit, en om te voorkomen dat de wegen dichtslibben willen we de mensen zo veel mogelijk stimuleren de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.
Deze wens staat in schril contrast met de wijze waarop de gemeente Amersfoort omgaat met mensen die daadwerkelijk van de fiets en de trein gebruik maken. Bij alle stations is er een tekort aan stalplaatsen, en hebben mensen er last van dat ze én hun fiets niet netjes kunnen neerzetten, én dat er veel fietsen gestolen worden, én dat de gemeente hun fiets kan weghalen.

Een voorbeeld: iemand gaat met de fiets naar het centraal station. Milieubewust en goed voor de gemeenschap. Daar aangekomen, zijn alle stalplaatsen die hij redelijkerwijs kan gebruiken zo goed als vol. Met enig geluk vindt hij toch een plek om zijn fiets ertussen te wringen - een kwartier lopen van zijn perron, waardoor hij zijn trein mist. Als hij na zijn werk terugkomt, is zijn fiets weg. Gestolen? Voor de zekerheid gaat hij eerst bij het depot van de gemeente langs. Hier vindt hij gelukkig zijn fiets terug. Iemand anders had deze weer uit het rek gehaald om zijn eigen fiets erin te zetten, waarna zijn fiets door de gemeente werd geruimd. Niets verkeerd gedaan, toch twee uur tijd kwijt, plus een boete van de gemeente. Dat kunnen we toch niet rechtvaardig noemen?

Dat vond ik in elk geval niet, en dat vinden ook de jongeren van de SP en de fractie van de PvdA niet. Daarom zijn we nu aan het werk om met een gezamenlijk initiatiefvoorstel te komen om te zorgen voor voldoende stalplaatsen bij de stations. De 21ste wordt het voorstel behandeld in de raad, en u kunt nu al een eerste versie van het voorstel (van de jongerenorganisatie ROOD van de SP) op de website van de gemeente vinden.

maandag 8 september 2008

Wisseling van de wacht

Komende dinsdag is het dan zover. Tijdens de raadsvergadering zal ik worden beëdigd als gemeenteraadslid in Amersfoort. Hoewel ik hier naar uitkijk, heb ik een paar grote schoenen te vullen als vervanger van Sylvia Kesler, iemand die is gepokt en gemazeld in de Amersfoortse politiek en die een groot netwerk heeft. Binnen de fractie hebben we de onderwerpen echter opnieuw verdeeld, dus ik heb een andere portefeuille dan Sylvia had. De hoofdmoot van wat ik in Amersfoort ga oppakken, ligt op het gebied van ruimtelijke ordening en verkeer.

Als je zoals ik nu halverwege een raadsperiode invalt voor iemand die is weggevallen, beleef je het installeren als raadslid heel anders dan wanneer je met een aantal anderen tegelijk na verkiezingen als nieuw raadslid aantreedt. Een aantal weken geleden kreeg ik al een brief thuis dat ik was aangesteld als raadslid. Bij de brief een vijftal formulieren dat ik moest invullen. Het terugdringen van de papierberg is hier nog niet doorgedrongen. En ik werd verzocht een uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie in te leveren. Dat was dus een kwestie van bij het ene loket ophalen en bij het andere loket inleveren. Niet echt efficiënt allemaal, maar goed, je doet het wel ergens voor. Het is belangrijker dat dingen die vaker gebeuren, zoals het aanvragen van een paspoort, goed, gemakkelijk en snel door de gemeente worden geregeld.

Uiteraard heeft het feit dat ik raadslid wordt, ook zijn gevolgen voor dit weblog. Van nu af aan zal ik de helft van mijn tijd met de politiek bezig zijn en de helft met mijn werk als vertaler, redacteur en schrijver. En zal ik naar verwachting weer vaker op dit weblog publiceren. Afgelopen jaar was het stil, mede door mijn verhuizing naar Vathorst, maar we kunnen er weer tegenaan!

Tot ziens dus op deze plek!